Het Depotboek
In opdracht van Sabine Terra, uitgever bij Museum Boijmans Van Beuningen ontwikkelden wij het Depotboek: Een prachtig tastbaar verhaal over Depot Boijmans Van Beuningen en het ontstaan ervan, waarin je als lezer reist door dit bijzondere gebouw. Het boek is vormgegeven door Joost Bos van Thonik en gerealiseerd in onze drukkerij.
Een nieuw type museumgebouw
Het spiegelende komvormige gebouw in het Museumpark, dat pal naast Museum Boijmans Van Beuningen is gelegen, is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. Los van de fraaie architectuur is er nog een reden waarom het depot wereldwijde aandacht krijgt. Het is namelijk het eerste geheel publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Bezoekers zien het resultaat van 170 jaar verzamelen: meer dan 151.000 objecten beeldende kunst en vormgeving zijn ondergebracht in veertien depotruimtes en gerangschikt op materiaal, formaat en soms op chronologie of geografie.
Het Depotboek
In het Depotboek staan het ontstaan van het depot en de collectie van het museum centraal. Lezers worden meegenomen langs alle fasen van het realiseren van het museumdepot; van de allereerste ideeën tot het opbergen van het laatste kunstwerk van de verzameling. Aan de hand van essays, foto’s, verhalen en uitgewerkte rondetafelgesprekken maakt de lezer een complete reis door het gebouw en de collectie. Tijdens deze reis wordt uitgebreid aandacht besteed aan de bewaaromstandigheden van de afgelopen 172 jaar en het ontwerp- en bouwproces van het gebouw.
‘Iedere tekening laat een verdieping uit het Museumdepot zien en dient via de snee als ‘tabblad’ voor een hoofdstuk over de desbetreffende verdieping. Zo is het boek letterlijk een rondleiding door het complete gebouw geworden.’
Een bijzonder project
Voor ons was het realiseren van het Depotboek een bijzonder project. Het boek vertelt een uniek verhaal en moest daarom een minstens zo uniek uiterlijk krijgen.
Grafisch vormgever Joost Bos ging enthousiast aan de slag met het bedenken van een concept: “Van de architect hadden we prachtige ‘exploded-view’ tekeningen ontvangen en vanwege het unieke uiterlijk van het gebouw wilde ik deze graag in het ontwerp verwerken. Samen met NPN Drukkers besprak ik deze wens. Zo ontstond het idee om deze tekeningen door middel van de Tampondruktechniek op de snee van het boek te drukken.”
Dat bracht de nodige uitdagingen met zich mee. Een boek moet namelijk dik genoeg zijn voor zo’n druk op snee, zodat de tekeningen duidelijk zichtbaar zijn. Is het boek te dun, dan komt deze methode niet mooi tot zijn recht.
“Omdat we al vrij ver in het ontwikkelproces zaten, was het op dat moment niet meer mogelijk om er nog extra inhoud aan toe te voegen. Bovendien was het niet de bedoeling dat het een log en dik koffietafelboek werd. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om de architectonische tekeningen vanuit de kaft door te laten lopen over de snee.”
Iedere tekening laat een verdieping uit het museumdepot zien en dient via de snee als ‘tabblad’ voor een hoofdstuk over de desbetreffende verdieping. Zo is het boek letterlijk een rondleiding door het complete gebouw geworden.
‘Vanuit eerdere samenwerkingen met NPN Drukkers ben ik een persoonlijke benadering gewend. Ze komen altijd even langs om samen de ideeën te bespreken. Zo kom je dan samen tot een mooi concept.’
Een prettige samenwerking met een uniek resultaat
De lijnen bij deze samenwerking zijn kort geweest en dat was volgens Joost een succes. “Vanuit eerdere samenwerkingen met NPN Drukkers ben ik een persoonlijke benadering gewend. Ze komen altijd even langs om samen de ideeën te bespreken. Zo kom je dan samen tot een mooi concept.”
Ook Sabine Terra van Museum Boijmans Van Beuningen heeft de samenwerking als prettig ervaren: “Wat mij vooral aansprak was het enthousiasme waarmee ons idee werd ontvangen. Ik was me ervan bewust dat het om een uitdagend project ging. Een van die uitdagingen was de Tampondruk. Dit moest natuurlijk wel goed uit de verf komen. We hebben hier drie keer een proefdruk van ontvangen, om te zorgen dat de lijndikte van de tekeningen precies goed was. NPN Drukkers dacht bij elke stap enthousiast mee om uiteindelijk tot een uniek eindresultaat te komen. Dat heeft zeker bijgedragen aan het succes van dit boek. ”
Het Depotboek is ontwikkeld ter ere van de opening van het museumdepot afgelopen november. Voor deze opening was er een flinke tijdsdruk. Sabine Terra: “Een maand voordat het boek gereed moest zijn, kon ik sommige ruimtes van het gebouw nog niet laten fotograferen, omdat ze simpelweg nog niet ingericht waren. Dat gecombineerd met de Tampondruk maakte dat de uitdaging om het boek tegelijkertijd met de opening te laten verschijnen te groot was. Ook toen dacht NPN Drukkers goed mee. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om een speciale openingseditie te laten drukken in een kleine oplage. Een bijkomend voordeel daarvan is dat in de uiteindelijk versie van het boek óók foto’s van de opening zijn opgenomen!”
Technische details
Deze productie is een zogenaamde Otastar bindwijze: Bij Otabind heb je reeds maximale vlakliggendheid bij een gebrocheerd boek, door de koudlijmrugbelijming in combinatie met de zogenaamde ‘losse rug’. Hotmelt- en de noodzakelijke en unieke koudlijmzijbelijming zorgen voor het stevig fixeren van de omslag op het binnenwerk.
De basis van Otastar is hetzelfde als die van Otabind, maar de afwerking verschilt: de dubbele platril van Otabind wordt mooi verstopt door een tweede omslag, welke met hotmelt op de eerste Otabind-omslag wordt verlijmd. De omslag op de rug wordt hierdoor steviger. Bovendien biedt Otastar de mogelijkheid om te spelen met een dubbele omslag, waar we bij deze productie ook gebruik van hebben gemaakt.