Drukken van boeken is onze passie. Maar daar komt meer bij kijken dan alleen een mooi ontwerp. Een belangrijk onderdeel dat – minimaal zoveel – aandacht verdient, is de functie van een boek. De afwerking kan afbreuk doen aan het ontwerp of het juist enorm ondersteunen. De mogelijkheden voor verschillende soorten afwerkingen zijn eindeloos. En juist door het kiezen van de juiste afwerkmethodiek worden hele verrassende resultaten bereikt. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?
Belangrijk is wel: laat je goed informeren! Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt. De bindwijze of afwerking van een boek geeft jouw productie nét dat beetje extra, waardoor het niet alleen de inhoud is die de moeite waard is, maar ook de buitenkant uitnodigt en interesse wekt.
De keuze voor de juiste bindwijze is afhankelijk van de papiersoort, de bedrukking, het (te verwachten) gebruik én het doel van het boek. Kortom: vorm, keuze en functie van het boek bepalen de bindwijze.
Boek inbinden: verschillende bindwijzen
Er zijn talloze bindwijzen zoals: Otabind®, Otastar®, Schweizer (eventueel met linnen) en de versie met genaaide en afgelijmde rug, genaaid gebrocheerd en garenloos gebrocheerd. Eventueel gecombineerd met gekartonneerde platten voor extra stevigheid. En niet te vergeten; de gebonden versies.
Technieken als Otabind®, Otastar®, Schweizer en de versie met genaaide en afgelijmde rug worden standaard met koudlijm uitgevoerd. Bij de overige technieken zul je deze (duurdere) wens speciaal moeten aangeven. We zullen – in overleg met de binder – te allen tijde adviseren wanneer koudlijm wel of niet kan.
Lijmsoorten: Koudlijm versus hotmelt
Koudlijm is een bijna waterdunne lijm, die na droging zeer flexibel is. Deze lijmsoort herken je aan het feit dat je de lijmlaag juist bijna niet ziet. Hotmelt daarentegen is een stroperige lijm, die met warmte wordt aangebracht en daardoor ontstaat er een lijmlaag van ruim een halve millimeter dik. Dat maakt deze lijm stugger dan koudlijm.
Bij het maken van een goed vlakliggend boek, zou je verwachten dat er standaard voor koudlijm wordt gekozen. Maar niets is minder waar!
De redenen om het niet te doen:
- Koudlijm is complexer aan te brengen dan hotmelt. Hiervoor zijn – naast de extra kennis en kunde – ook extra handelingen nodig. Lees: duurder.
- Niet alle papiersoorten zijn geschikt voor koudlijm.
- Een dunne lijm als koudlijm kan te veel inlopen tussen katernen en zelfs door de naaigaatjes. Met name bij hele gladde, dichte papiersoorten. Soms moet er dan noodgedwongen toch worden overgestapt naar hotmelt.
Boek met afgelijmde rug
Tegenwoordig krijgen we veel verzoeken voor boeken/magazines met een afgelijmde rug. Deze uitvoeringen hebben geen omslag en zijn daardoor in het algemeen minder sterk, maar zeker de moeite waard. Maak bijvoorbeeld tekst zichtbaar op de rug van het boekblok. Door middel van de juiste berekening worden woorden op de afzonderlijke katernen gedrukt. Een precisie werkje, maar met een prachtig resultaat zoals bij het AkzoNobel jubileummagazine.
Let op: houd er wel rekening mee dat eventuele rugteksten, die bij de opmaak op de rug zijn bedacht, altijd iets kunnen schommelen door minimale snij- en vouwverschillen.
De uitdagingen bij een genaaide of afgelijmde rug
Bij NPN Drukkers geven wij advies over hetgeen het beste bij een ontwerp past en wat er wel én niet mogelijk is. Wij weten precies wat de do’s en dont’s zijn.
In alle gevallen geldt dat met het juiste advies en door de wensen met elkaar te bespreken, we deze uitdagingen tot een mooi eindresultaat kunnen transformeren!
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem contact op!
De adviseurs van NPN Drukkers helpen graag bij het maken van de juiste keuzes. Wij begrijpen dat het laten maken van een boek een aanzienlijke investering is. Juist daarom willen wij de kans op een mooi resultaat zo groot mogelijk maken.
Voor vragen of een afspraak met een van onze adviseurs neem contact met ons op via [email protected] of via het contactformulier.