leadforensics

Kleur op snee in goud, zilver of kleur

Vroeger was het heel “gewoon” dat boeken op de zijkanten van de pagina een mooi gekleurd laagje kregen. Niet enkel uit esthetische overwegingen, maar vooral ook puur functioneel. Zo kon het boek tegen stof en licht beschermd worden.

Zeker in het geval van het snedevergulden gebeurde dit alleen aan de kop van het boek. Het met bladgoud bezette boek(blok) was in de boekenkast alleen aan de bovenzijde zichtbaar. Zo was er een mooie balans tussen vorm, functie en kosten.

Tegenwoordig is de techniek van deze boekversiering veel toegankelijker. Daarbij wordt na het spiegelglad maken van de snede met behulp van warmte een folie, of in druk met inkt, een kleur opgebracht. Daarbij geeft de folietoepassing het meest strakke en gestoken eindresultaat. De “kleur” ligt dan echt op de rand van elke pagina. Bij de keuze voor inkt zijn meer ontwerpkeuzes mogelijk. Bijvoorbeeld een tekst of afbeelding op de zijkant van het boekblok.

Bij een weloverwogen gebruik van kleur op snee werkt het versterkend in relatie tot de andere ontwerpkenmerken van boeken en kan het iets toevoegen aan de inhoud van een boek. In ieder geval heeft kleur op snee door het exclusieve karakter een zeer hoge attentiewaarde. En dat is nu juist de meerwaarde van drukwerk in deze tijd.

goud op snee
goud op snee 2
Print op snee

Afbeelding / print op snee, een moderne opvolger van het traditionele kleur op snee. Met deze toepassing krijg je een mooi ruimtelijk effect. Het valt op. Het is verrassend. Een voorwaarde is wel dat je catalogus, boek, magazine of brochure een bepaalde dikte heeft om het mooiste resultaat te behalen.

print op snee
Lithograaf bewerkt afbeelding 2

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?