leadforensics

Tabstansen: hoe maak je drukwerk met tabs?

Regelmatig kom ik in aanraking met producties die door een nabewerking toch wel erg apart kunnen zijn. Zelfs spannend. Vandaag wil ik het tabstansen onder de aandacht brengen. Veel ontwerpers en marketingmedewerkers zijn hiermee onbekend.

Tijdens de expertmeeting bij de Monsterkamer op 4 oktober, waar ik het best verzorgde boek Ville de Calais heb besproken, heb ik heel kort wat mogelijkheden van het tabstansen laten zien. Naar aanleiding van de reacties ga ik graag nog wat dieper in op dit onderwerp.

Tabbladen in mappen, wie kent ze niet? Maar ook in boeken, catalogi, brochures, magazines etc. kun je die aanbrengen. Dat maakt het makkelijker om rubrieken en hoofdstukken op te zoeken. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, waarvan onderstaande de meest gebruikte stansvormen zijn. Van links naar rechts zijn dit het trappenregister , duimenregister en hoekregister.

Stanstechnieken 1

Daarnaast wat foto’s van een boek dat wij bij NPN Drukkers onlangs hebben gedrukt en waar een hoekregister in aangebracht is. Je ziet meteen de toegevoegde waarde die het stansen met zich mee kan brengen.

combifoto boek met gekleurde tabs bladzijde 25
stansen blog liggend boek 1
Maar hoe gaat dat in zijn werk?

We produceren het drukwerk zoals gewoonlijk, maar brengen bepaalde tekens aan in het binnenwerk. Hierdoor weet de stanser waar hij uiteindelijk delen van de pagina’s weg moet stansen. Deze tekens worden op basis van onze instructies door de ontwerper in de opmaak geplaatst.

Vervolgens wordt het boek, de catalogus of het magazine op de gekozen manier gebonden. Tot nu toe verschilt er dus niets, behoudens de geplaatste tekens, ten opzichte van een gewone productie.

En dan, het stansen:

De boeken worden , afhankelijk van het aantal pagina’s, hard- of softcover, aantal aan te brengen tabs, hoeveelheid te stansen pagina’s, en welke vorm, met een robot of halfautomatisch gestanst. De geplaatste tekens worden vanzelfsprekend weggestanst.

Voordat de productie daadwerkelijk van start gaat sturen wij foto’s van het eerste exemplaar en wachten wij op goedkeuring voordat de hele oplage gestanst wordt.

Het grote voordeel en de toegevoegde waarde van stansen is dat je een heel toegankelijk product krijgt wat niet alledaags is. Een product waarmee je kan opvallen en je mee kan onderscheiden t.o.v. je concurrenten.

En het is verhoudingsgewijs niet heel erg prijsverhogend, dus zeker het overwegen waard!

Meer informatie? Neem dan contact op met mij, Chris, via [email protected] of bel 06-50878309.

Lithograaf bewerkt afbeelding 2

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?