Heb jij je ooit afgevraagd waarom sommige boeken er zo luxe uitzien en aanvoelen, terwijl andere wat goedkoop en dun lijken? Waarom knalt een bepaald boek met levendige kleuren en textuur, terwijl een ander boek juist een saaie indruk maakt? Het antwoord zit ‘m onder andere in de papiersoort. Papiersoorten hebben een enorme impact op hoe jouw boek uit de verf komt, op hoe de lezer het ervaart en hoe het aanvoelt. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten papier en daarom is er veel mogelijk. Welke papiersoorten zijn er en wat zijn de kenmerken? In dit artikel vertellen we je alles over verschillende papiersoorten.
Papiersoorten en boeken
Bij boeken speelt de juiste papiersoort een cruciale rol. Twee boeken kunnen exact dezelfde inhoud hebben, maar met ander papier geven ze twee totaal verschillende belevingen. Ruw, dik papier geeft een andere look and feel dan flinterdun en glad papier. Ook de kleur van het papier, de afwerking en het covermateriaal zijn van grote invloed op het eindproduct.
Coverpapier
Laten we beginnen bij het begin. Het papier voor de cover zorgt voor de eerste indruk van een boek. “Don’t judge a book by its cover”, is een uitspraak die we allemaal kennen, maar vaak wordt een boek juist wel beoordeeld op basis van de cover. Ga je het open slaan? Blader je er doorheen? Wil je het lezen? Dit wordt grotendeels bepaald door de cover.
Softcover
Een softcover, ook wel bekend als paperback, bestaat uit iets dikker papier dan het binnenwerk, maar is wel soepel en makkelijk te bewegen. Voordelen van een softcover zijn dat het goedkoper is in productie, licht in gewicht en omdat een softcover dun is, neemt je boek niet veel ruimte in beslag. Bovendien heb je met een softcover kaft heel veel mogelijkheden als het gaat over bindwijzen.
Hardcover
Een hardcover is een stugge cover, die niet of minder beweegbaar is. Zo’n cover maakt de pagina’s van jouw boek beter bestand tegen slijtage. Boeken met een hardcover hebben doorgaans een luxere uitstraling dan exemplaren met een softcover. Ook voelt het anders aan; met een hardcover boek heb je echt iets vast. Een ander voordeel van een hardcover is dat er veel meer mogelijkheden zijn als het gaat om de afwerking.
Ongestreken of gestreken papier, wat zijn de verschillen?
Aan het einde van het productieproces kunnen er een of meerdere strijklagen aangebracht worden. We spreken dan van gestreken papier. Wat maakt een gestreken papiersoort anders dan een ongestreken variant? Dat zit ‘m in hoe de inkt zich gedraagt. Hoe meer strijklagen, hoe gladder en egaler het papieroppervlak is. Het resultaat? Glanzend papier waar de kleuren vanaf springen.
Gestreken papier is overigens niet altijd beter. Als je het echte ouderwetse boek gevoel wilt, waar de inkt lekker diep in het papier is getrokken, dan raden we ongestreken papier aan.
Gesatineerd, silk of mat papier?
Ook hier heeft weer elke mogelijkheid haar eigen voor- en nadelen. Het is aan te raden om goed na te denken over de afwerking van jouw papier. Gesatineerd gestreken papier (of: glans) en mat gestreken papier spreken voor zich, silk gestreken papier zit daar precies tussenin. Wat zijn de kenmerken van deze papiersoorten? We zetten ze op een rij:
Gesatineerd papier
Papier wat gesatineerd gestreken is, heeft een hoge glans. Op dit papier is een coating aangebracht met een veel glans. Hierdoor komen de kleuren krachtig op het papier. Perfect als je een boek wil laten drukken met veel afbeeldingen en op zoek bent naar een rijke kleurdynamiek. Een nadeel van glanzend papier is dat het minder bevorderlijk is voor de leesbaarheid.
Silk papier
Satijn papier, ook wel silk genoemd, zit precies tussen glans en mat papier in. Hier is het papier voorzien van een coating met een beetje glans, maar niet overdreven veel. Doordat het een redelijk vlak oppervlak heeft, maar niet heel hard glanst, is deze papiersoort perfect als je op zoek bent naar een balans tussen kleurbeleving en leesbaarheid.
Mat papier
Mat papier heeft, zoals de naam al zegt, een erg mat oppervlak. Dat komt omdat dit papier ongestreken is. Dit is geweldig voor de leesbaarheid van jouw boek. Omdat de inkt er diep intrekt, komen kleuren wat minder dynamisch uit. Wil je een boek laten drukken dat voornamelijk uit tekst bestaat? Dan is mat papier absoluut aan te raden.
De witheid van papier
Wit is wit, zal je misschien denken. Toch kunnen verschillende tinten wit een compleet andere uitstraling geven aan jouw boek. Grofweg onderscheiden we drie soorten witheid; hoogwit, natuurlijk wit en cremewit.
Hoogwit papier
Hoogwit papier is de meest frisse papiersoort. Het geeft een strakke, moderne uitstraling en een mooi contrast met zwarte tinten, wat zorgt voor een goede leesbaarheid. Bovendien heeft hoogwit papier de hoogste kleurnauwkeurigheid. Wel kan hoogwit papier een wat steriele, koudere uitstraling geven.
Natuurlijk wit papier
Een natuurlijk wit papier geeft jouw boek een eigentijdse en neutrale uitstraling. Het maakt jouw boek net wat gezelliger dan hoogwit papier. Natuurlijk wit papier geeft minder glans, waardoor het minder vermoeiend is voor de ogen.
Cremewit papier
Wil je jouw boek een klassieke en warme uitstraling geven? Ga dan voor cremewit papier; de meest gezellige papiersoort. Let wel op; de warmte van cremewit papier kan ervoor zorgen dat beelden wat geelachtiger uitkomen in je boek.
Welke grammage kies je voor je papier?
De grammage van het papier zegt iets over het aantal gram per vierkante meter. Het bepaalt dus hoe zwaar jouw papier is. De zwaarte van het papier is van invloed op hoe soepel het aanvoelt tijdens het bladeren. Hoe weet je welke grammage het beste is voor jouw boek? Dat is erg persoonlijk. Het beste is om papier met verschillende grammages te voelen, zodat je een goede indruk krijgt van wat bij je past.
Welke invloed heeft de opdikking?
Naast de grammage, heeft ook de dikte van het papier effect op hoe je boek aanvoelt. Deze dikte wordt uitgedrukt in micron (μ) en wordt ook wel de ‘opdikking’ genoemd. Bij papier met een opdikking zit er meer lucht tussen de vezels. Het papier is dus dikker, maar niet per se zwaarder. In het geval van boeken zou je een opdikking kunnen gebruiken als je jouw boek wat meer body wilt geven.
Advies over de beste papiersoort voor jou
Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel wat meer inzicht gekregen in de verschillende papiersoorten en hun mogelijkheden. Toch begrijpen we het als je vragen hebt over welke papiersoort het beste bij jouw project past. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee!